تشخیص آنوریسم مغزی با یاری هوش مصنوعی
به گزارش وبلاگ عینک من، پژوهشگران دانشگاه استنفورد پیروز شدند یک الگوریتم مبتنی بر هوش مصنوعی را برای تشخیص آنوریسم مغزی آموزش دهند.
به گزارش وبلاگ عینک من و به نقل از وب سایت رسمی دانشگاه استنفورد، رادیولوژیست ها به زودی می توانند با یاری یک الگوریتم هوش مصنوعی، تشخیص خود را در خصوص آنوریسم مغزی(Cerebral aneurysm) بهبود بخشند.
آنوریسم مغزی، شرایطی است که به ورم رگ های خونی در مغز می انجامد و می تواند به فشار داخل عروق، سکته و یا مرگ مغزی منجر گردد. آنوریسم که در اندازه ها و شکل های گوناگونی ظاهر می گردد، یک بیرون زدگی است که به صورت حباب در جدار شریان های مغزی خود را نشان می دهد.
این ابزار مبتنی بر هوش مصنوعی که توسط پژوهشگران دانشگاه استنفورد (Stanford University) ابداع شده، می تواند آن دسته از نواحی مغز را که احتمال آنوریسم مغزی در آنها وجود دارد، اسکن کند.
آلیسون پارک(Allison Park)، از فارغ التحصیلان دانشگاه استنفورد و سرپرست این پژوهش گفت: در حال حاضر نگرانی های بسیاری در خصوص به کار دریافت هوش مصنوعی در حوزه پزشکی وجود دارد. این پژوهش می تواند مثال خوبی در خصوص استفاده از هوش مصنوعی در این حوزه و یاری آن به انسان در فرآیند تشخیص باشد.
این ابزار جدید که با یاری یک الگوریتم هوش مصنوعی موسوم به هد ایکس نت(HeadXNet) ساخته شده، توانست توانایی پزشکان را برای شناسایی صحیح آنوریسم مغزی افزایش دهد و از عهده شناسایی شش نوع آنوریسم مغزی در 100 اسکن برآید.
اگرچه موفقیت هد ایکس نت در این آزمایش ها امیدوارنماینده بوده اما پژوهشگران تاکید دارند که برای ارزیابی کاربرد هوش مصنوعی در دنیا واقعی، به آنالیز های بیشتری احتیاج است.
ادغام اسکن های مغزی برای یافتن نشانه های آنوریسم، به ثبت و آنالیز صدها تصویر احتیاج دارد. کریستن یئوم(Kristen Yeom)، استادیار رادیولوژی دانشگاه استنفورد و از نویسندگان این پژوهش گفت: جستجوی آنوریسم، یکی از تهاجمی ترین و بحرانی ترین کارهایی است که رادیولوژیست ها با آن روبرو هستند. چالش های ذاتی آناتومی پیچیده عصبی- عضلانی و نتایج بالقوه مرگ و میر ناشی از آنوریسم، ما را بر آن داشت تا نسبت به پیشرفت علم رایانه و تصویربرداری عصبی اقدام کنیم.
یئوم، این ایده را به حوزه هوش مصنوعی وارد کرد تا گروه یادگیری ماشینی دانشگاه استنفورد آن را اجرا نمایند. چالش اصلی پژوهش، ابداع یک ابزار هوش مصنوعی بود که بتواند تصاویر سه بعدی بسیاری را پردازش و تشخیص بالینی را کامل کند. یئوم و گروهش برای آموزش الگوریتم خود، آنوریسم موجود در 611 اسکن را مورد آنالیز قرار دادند.
الگوریتم پس از آموزش توانست اسکن هایی که آنوریسم در آنها وجود داشت، معین کند. با یاری این الگوریتم، تصمیم گیری در خصوص اسکن ها برای پزشکان ساده تر خواهد بود.
پراناو راجپورکار(Pranav Rajpurkar)، از نویسندگان این پژوهش گفت: دیدن تأثیر هوش مصنوعی در بهبود عملکرد پزشکان، برای ما جالب بود. ما با یاری این الگوریتم توانستیم علاوه بر معین کردن اسکن دارای آنوریسم، محل دقیق آن را نیز معین کنیم.
این پژوهش، در مجله JAMA Network Open به چاپ رسید.
منبع: خبرگزاری ایسنا