آیا مذاکرات وین به احیای برجام منجر می شود؟

به گزارش وبلاگ عینک من، دور اول جلسه حضوری هجدهمین نشست کمیسیون مشترک برجام که در گراند هتل شهر وین در برگزار گشت، با توافق جهت ادامه رایزنی ها در سطح کارشناسی سرانجام یافت. براساس توافق صورت گرفته، دو نشست کارشناسی موازی میان اعضای کمیسیون مشترک برجام جهت انجام رایزنی های فنی در حوزه رفع تحریم و هسته ای تشکیل شد. این نشست های کارشناسی قرار است به بحث و رایزنی در خصوص جنبه های فنی و جزئیات مسائل مربوط به لغو تحریم ها و مسائل هسته ای بپردازند و نتیجه بحث های خود را به کمیسیون گزارش کنند.

آیا مذاکرات وین به احیای برجام منجر می شود؟

به گزارش وبلاگ عینک من، سید عباس عراقچی رئیس هیئت مذاکره کننده ایران در مورد مذاکرات پیرامون برجام در وین گفت: دور نخست مذاکرات برجام در وین سازنده بود. مذاکره کنندگان در وین خواهند ماند تا جلسه دیگری را در روز جمعه در مورد برجام داشته باشند.

وی افزود: گفتگو های کارشناسی در وین در مورد رفع تحریم ها و اقدامات برجامی ایران ادامه خواهد داشت.

عراقچی گفت: هرگونه توافق در مورد آزادسازی یک میلیارد دلار از پول ایران در ازای توقف غنی سازی 20 درصد را رد می کنیم.

صحبت های عراقچی ابهام آمیز بود

فریدون مجلسی کارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با وبلاگ عینک من با اشاره به اینکه صحبت های آقای عراقچی به عنوان رئیس هیئت ایرانی مذاکره کننده در کمیسیون برجام در وین ابهام آمیز بود، اظهارداشت: درحالیکه عراقچی قبل از سفر به وین اعلام کرده بود که ایران با آمریکا چه به صورت مستقیم و چه به صورت غیر مستقیم مذاکره نخواهد کرد و همچنین از شروطی که جمهوری اسلامی طی این مدت اخیر برای بازگشت به تعهدات برجامی درنظرگرفته برگشتی در کار نخواهد بود، وی در خاتمه مذاکرات اعلام نمود که نتیجه رضایت بخش بوده است، حال باید دید تفسیر این موضوع از دید معاون وزیر امور خارجه چیست.

وی افزود: قدر مسلم آمریکا و اروپا با شروط ایران موافقت نکردند واینکه بگویند که ما تحریم ها را برمی داریم شما هر کاری که بخواهید را می توانید انجام دهید، باید به صورت دقیق مشخص شود که منظور عراقچی از این سخن چه بوده، اما بنده معتقد هستم که می توان به یک توافقی با شرکای برجام که آمریکا نیز یک پای آن خواهد بود، دست یافت.

مجلسی گفت: به نظر می رسد که بر سر موضوع برجام تفاهمات بالاخره انجام شود و دو طرف به تعهدات برجامی خود بازگردند، اما بر این زمینه به مذاکرات فشرده تری با یک چارچوب کاری مشخص نیاز است و ممکن است به مانند سال 2015 که توافق هسته ای امضا شد، مدت زمان بیشتری برای مذاکرات نیاز باشد.

این دیپلمات سابق کشورمان افزود: اینکه به برجام مذاکرات دیگری نیز اضافه شود به اعتقاد بنده چنین چیزی محقق نمی شود، بلکه موضوع برجام منحصراً به تفاهم ختم خواهد شد و بعد در موضوعات دیگر دو طرف می توانند در یک چارچوب جداگانه با هم مذاکره کنند، اما در این رابطه باید به دو نکته اشاره کرد، در مورد مسائل موشکی به نظر بنده ایران مذاکره نخواهد کرد و نباید هم مذاکره صورت بگیرد، زیرا که قدرت دفاعی ایران قابل مذاکره نیست، در حالیکه میلیارد ها دلار خسارت به کشور وارد شده در سال های اخیر به دلیل تحریم ها و فشار هایی که وارد شده، ایران توانسته بدون اینکه هزینه هنگفتی به مانند کشور های عرب منطقه صرف کنند، به موشک و پهپاد دسترسی پیدا کند، بنابراین حال که هزینه گزافی را برای به دست آوردن این قدرت دفاعی انجام داده ایم نباید بر سر آن مذاکره کرد.

در چه موضوعاتی باید مذاکره کرد؟

وی ادامه داد: اما در مورد مسائل منطقه ای تمام طرف های منطقه و همچنین قدرت های جهانی باید با یکدیگر گفتگو کنند، برای مثال به اعتقاد بنده دیر یا زود در مورد پرونده یمن بین ایران عربستان و همچنین سایر قدرت ها مذاکره خواهد شد، زیرا اوضاع یا یمن به نظر می رسد که نیاز به تغییر و تحول دارد با توجه به اینکه حوثی ها در شمال یمن از لحاظ تاریخی نیز دارای حق هستند ایران می تواند از این موضوع به عنوان برگ برنده استفاده کرده و امتیازات لازم را بگیرد و جنوب یمن نیز به دولت قبل این کشور احتمالاً داده خواهد شد.

مجلسی یادآور شد: در پرونده سوریه نیز ما باید حضور خود را از بعد نظامی به سوی بعد اقتصادی و سیاسی تغییر فاز دهیم، زیرا که طی این مدت ما هزینه های هنگفت نظامی در سوریه انجام داده ایم و تبعاتش را نیز پذیرفته ایم، اما از لحاظ اقتصادی ما نیاز داریم این هزینه اجرا شده را برگردانیم، به بیان دیگر باید عایدی آن را نیز برداشت کنیم، بنابراین باید از فرصت ها و بازار سوریه استفاده کرد و در مذاکرات منطقه ای باید به چنین اهدافی دست یافت و این موضوع را تقویت کرد، در مورد عراق نیز این موضوع صدق می کند و با توجه به بازاری که عراق می تواند برای ایران داشته باشد، می بایست، از این ظرفیت به خوبی بهره برداری کرد. به بیان دیگر می توان گفت باید از هزینه هایی که کرده ایم و همچنین نفوذ منطقه ای که از آن برخورداریم در جهت منافع اقتصادی و کسب فرصت های لازم برداری کرد.

این کارشناس مسائل بین الملل با تاکید بر اینکه به نفع آمریکا نیز است که با ایران به تفاهم برسد، شرح داد: بعد از روی کار آمدن بایدن به عنوان رئیس جمهور ایالات متحده این کشور نیز به دنبال آن است که با ایران به یک تفاهم اصولی دست پیدا کنند، در این رابطه با آمریکا به انرژی خاورمیانه نیاز دارد، در این رابطه نکته کمتر مورد توجه قرار گرفته این است که آمریکا نمی خواهد تنها اعراب خلیج فارس را به عنوان قطب انرژی جهان به رسمیت بشناسد، با توجه به اقداماتی که کشور های نظیر عربستان هرازگاهی انجام می دهند آمریکا بدش نمی آید که با کنار آمدن با ایران بتواند هم از فرصت های تجارت و سرمایه گذاری در ایران استفاده کند و هم به غیر از عربستان به عنوان یک تامین کننده نفت به ایران نگاه کند، بنابراین به نفع آمریکایی ها نیز است که با ایران بتوانند در نهایت به یک توافق بر دست پیدا کنند.

منبع: فرارو

به "آیا مذاکرات وین به احیای برجام منجر می شود؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آیا مذاکرات وین به احیای برجام منجر می شود؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید