جولان آثار خوشنویسی با امضای محمدرضا شجریان در بازار، میرآبادی: هویت این آثار شبهه دارد
به گزارش وبلاگ عینک من، پس از فوت محمدرضا شجریان استاد آواز ایران، آثار خوشنویسی با امضای این هنرمند به بازار سرازیر شدند.
به گزارش خبرنگار ، محمدرضا شجریان استاد آواز ایران که در مهر ماه سال 99 براثر سرطان کلیه دعوت حق را لبیک گفت، در هنر خوشنویسی هم دستی بر آتش داشت.
این هنرمند پرآوازه در سال 46 با حضور در کلاس های ابراهیم بوذری، آموزش خوشنویسی را در انجمن خوشنویسان ایران شروع و در سال 47 با گذراندن کلاس های آموزشی استاد حسن میرخانی، مدرک ممتاز انجمن خوشنویسان را دریافت کرد.
وجه پررنگ و فعالیت های بی شمار محمدرضا شجریان در موسیقی و آواز باعث شد که بعد خوشنویسی او خیلی جلوه نکند و بجز اهالی هنر، کمتر شخصی از مردم عادی از ارتباط این هنرمند با دنیای خوشنویسی آگاه باشند.
با این وجود، در چندین ماهِ گذشته و پس از فوت این استاد نامی، گزارش های متعددی از جابجایی و اشتراک گذاری تعداد زیادى خطوط خوشنویسى با امضای محمدرضا شجریان در فضای مجازی منعکس شده است. آثاری که به بازار سرازیر شده و با قیمت هاى بسیار بالا فروخته مى شوند. تا جایی که آگاه شدیم برخى از سازمان هاى دولتى هم تعدادى از این آثار را با قیمت هاى گراف خریده اند.
با نگاهی بر کارنامه هنری استاد شجریان و درخشش او در زمینه موسیقی، سوال هایی درباره ماهیت این آثار خوشنویسی و مالکیت حقیقی آن پیش می آید. آیا واقعا استاد شجریان این آثار را نگارش نموده اند؟ خوشنویسی برایشان دغدغه بوده و موازی با موسیقی به این هنر هم پرداخته اند؟
به همین منظور با علی میرآبادی کارشناس هنر های ایرانی اسلامی گفت وگو داشتیم.
میرآبادی با اشاره به اینکه استاد شجریان در یک مصاحبه عنوان نموده اند که خوشنویسی برای من به منظور یک حرفه و درآمدزایی محسوب نمی گردد گفت: آنالیز تمام خط هایی که جدیدا با نام محمدرضا شجریان در فضای مجازی دست به دست می شوند، نشان میدهند که همه آن آثار از یک منبع تذهیب شده اند. در صورتی که اگر ایشان خوشنویسی بودند که در دوره های مختلف کار می کردند، باید آثارشان حداقل در 3 یا 4 جای مختلف تذهیب میشد، بنابراین به نظر من این ها از یک منبع بالا آمده اند.
وی اضافه نمود: تصاویر خطوط ایشان که مدرک ممتاز داشتند در انجمن موجود است، اما هیچ یک از خط هایی که اصالت آن ها تایید شده است تذهیب ندارند. به نظر من قلم و سبک و سیاق همه تذهیب تمامی این آثار یکسان است پس میتوان گفت که از یک مجموعه منتشر شده اند. از طرفی با آنالیز جزئی تر می بینیم که آثار خوشنویسی ایشان همان هایی هستند که انجمن تصاویرشان را چاپ نموده، تعدادی در اختیار خانواده او قرار گرفته است و یا خطی را به شخصی هدیه داده اند.
در همین فضای مجازی یک قطعه سیاه مشق با نام استاد شجریان وجود دارد که تصویر خودشان را بالای تذهیب کشیده اند، با شناختی که از این استاد مرحوم داریم انجام چنین کاری متناسب با روحیات ایشان نبوده است.
این کارشناس هنری با بیان اینکه تا چند سال بعد از دریافت مدرک ممتاز توسط استاد شجریان، آثار او همچنان بدون تذهیب بوده است اظهار کرد:: در آثار آن دوره استاد، اصلا یک کار با مرکب رنگی دیده نمی گردد. از طرفی اگر او خوشنویسی را حرفه ای برای درآمد می دانست، چطور این آثار در این 30 سال رویت نشده اند؟ وقتی حرفه یک هنرمند خط باشد، به محض فراوری آن را ارائه می نماید تا فروش برود و به درآمد برسد.
وی ادامه داد: استاد شجریان در بدو خوشنویسی خط شکسته کار می کردند، اما خیلی در این شاخه ثابت نمی مانند و به خط نستعلیق گرایش پیدا نموده و بعد از آن هم به خط ثلث علاقه مند می شوند؛ بنابراین میتوان گفت تصاویر خطوط شکسته با اسم استاد شجریان جعلی است. با مقایسه آثاری که از این هنرمند توسط انجمن خوشنویسان به چاپ رسیده و آثاری که به اسم او دست به دست می شوند، متوجه می شویم که سبک و سیاق و ترکیب کلمات و ... این آثار با آنچه که استاد مینوشته یکسان نیست. این تحلیل در حوزه فنی خوشنویسی بود.
میرآبادی اعلام کرد: در آنالیز بخش تزئینات هم باید پرسید که چرا تذهیب خطی که در سال 58 نگارش شده با تذهیب خطی که مربوط به 10 سال پیش است، یکسان هستند؟ از طرفی در آنالیز امور نسخ خطی، اثری که کمتر از 50 سال قدمت دارد کاملا معاصر است، اما کسانی که این آثار را آماده نموده اند برای باورپذیری بیشتر مخاطب یک پاسپورتوی خیلی قدیمی که گویا مربوط به دو سه قرن پیش است، دور یکی از آثار انداخته اند. این حجم از کهنه بودن پاسپارتو برای خطی که نهایتا 50 سال قدمت دارد، بیشتر آن را باورناپذیر نموده است، زیرا خطوط استاد امیرخانی، اوین یا استاد خروش هم به 50 سال قبل برمی گردند، اما پاسپارتو های مناسب دارند؛ بنابراین اینکار از نادانی شخصی است که قصد انتشار آثار جعلی به نام استاد شجریان را در بازار و تحریف تاریخ هنر خوشنویسی دارد.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان