سواد برای نوشتن؛ پهن باند برای معیشت و اقتصاد
به گزارش وبلاگ عینک من، دوست داشـت داستان خودش را بنویسد؛ اما افسوس که الف-با را دوست نداشت. این یک خـط حکایـت دوری از ما نیست؛ همه کسانی که می خواهند اقتصاد و معیشت رشد کند؛ اما حاضر نیستند تا زیرساخت های اصلی آن مثل شفافیت یا بازار؛ و مهم تر از آنها زیرساخت دیجیتال کشور رشد پیدا کند. در این دوره ای که به نام عصر دیجیتال شناخته می شود؛ زیرساختی تر از شفافیت و بازار، زیرساخت فناوری اطلاعات است. زیرساختی که بدون توسعه آن، قطعاً شفافیت، بهره وری و رشد اقتصادی تحقق نمی یابد.
زیرساخت دیجیتال پیش نیاز شکل گیری و رشد هر بازاری است. بازار کامل و ایده آل با ویژگی هایی مانند رفتار عقلایی، دسترسی به اطلاعات (یا همان عدم تقارن اطلاعات به زبان اقتصاد) یا جابه جایی سریع عوامل تولید در متون اقتصادی یاد می شود؛ اما بازار است که با ابزار دیجیتال می تواند از همیشه بازارتر شود. پلتفرم های دیجیتال یعنی جایی که مشتریان اطلاعات کاملی دارند از قیمت های سایر عرضه کنندگان و ویژگی های متمایزکننده آن کالا یا خدمت؛ فناوری اطلاعات است که امکان جابه جایی عوامل تولید را سریع تر فراهم می کند. اما این ویژگی های بازار در هیچ بازار فیزیکی به پای بازارهای مجازی و پلتفرم ها نمی رسد؛ جایی که مقایسه ها امکان پذیرتر می شود. پهن باند به این معنا الفبای اصلی بازار است. دولت ها اگر می خواهند بازار را شکل دهند و از آن محافظت کنند چاره ای ندارند جز آن که دسترسی پهن باند را تضمین کنند.
وقتی از پهن باند صحبت می شود؛ از زیرساخت دسترسی مردم و فراگیرشدن بهره گیری از ابزارهای دیجیتال و نهایتاً پلتفرم هایی صحبت می شود که در دنیای امروز جزء حیاتی بازارها هستند.
مطالعات بانک جهانی نشان می دهد که توسعه پهن باند یکی از عوامل تأثیرگذار بر رشد اقتصادی است. مطالعات اجرا شده روی کشورهای OECD نشان می دهد رشد 10درصد در نرخ نفوذ اینترنت می تواند رشد اقتصادی نیروی کار را 0.035درصد افزایش دهد. این در حالی است که رشد 10درصد پهن باند در این کشورها توانسته است بین 0.9 تا 1.5درصد درآمد سرانه را افزایش دهد. بررسی اقتصادی کشورهای با درآمد بالا در سال 2009 نشان داد به ازای هر 10درصد رشد در پهن باند، 1.12درصد رشد در تولید ناخالص داخلی کشورها مشاهده شده است؛ در حالی که همین امر در کشورهای با درآمد متوسط و پایین تا حد 1.38درصد رشد در GDP را نیز نشان می دهد. مطالعات اخیر (2017) در امریکای لاتین نشان می دهد به ازای افزایش هر 10درصد نرخ نفوذ پهن باند، رشد اقتصادی (تولید ناخالص داخلی) بین 1.2 تا 1.9درصد افزایش یافته است.
به عبارتی در دنیای امروز همان طور که سواد برای نوشتن ضروری است؛ پهن باند هم برای رشد اقتصادی پیش نیاز است! کسی که با پهن باند مخالفت می کند؛ در حقیقت در حال مخالفت با رشد اقتصادی و معیشت مردم است.
در سال 92 زمانی که دولت یازدهم کار خود را آغاز کرد نرخ نفوذ اینترنت در حدود 22درصد بود (داده های جهانی ITU)؛ در حالی که کشورهای توسعه یافته بالاتر از 70درصد و کشورهای در حال توسعه نیز بسیار بالاتر از ایران در سطح 45درصد دسترسی قرار داشتند، مانند ترکیه آن روزها. تعداد کل مشترکین پهن باند ثابت در آن روزها در حدود 5 میلیون و موبایل در حدود 300هزار مورد بود. هرچند در آن زمان معنای پهن باند متفاوت از امروز بود و با رشد فناوری مدام معنای پهن باند (و سرعتی که پهن باند نامیده می شود) نیز ارتقا می یابد. اما امروز تعداد مشترکین پهن باند در ایران از مرز 87 میلیون گذر کرده است. نرخ نفوذ بالاتر از متوسط جهانی و کشورهای هم سطح شده است (مثلاً آن تفاوت 50درصد با ترکیه برطرف شده است). به عبارتی ما نه تنها باید به اندازه کشورهای دیگر توسعه پیدا می کردیم؛ بلکه باید جبران این شکاف، که با تحلیل های نادرست به کشور تحمیل شده بود، نیز انجام می شد. جبران عقب ماندگی نیاز به توسعه سریع داشت و تحریم ها نیز بر این سنگینی می اضافه نمود. این رشد عجیب منجر به آن شده است که امسال برای سومین سال متوالی ایران به عنوان یکی از دو کشور پررشد جهانی در حوزه دسترسی پهن باند، بنا به محاسبات سازمان جهانی مخابرات (ITU) قرار گرفته است. فاصله اندک ایران با کشورهای توسعه یافته جهانی نشان دهنده رشد مناسبی است؛ رشدی که اگر پیش از کرونا محقق نشده بود؛ قطعاً سختی های این دوره را چندین برابر می کرد.
رشد اقتصادی دیجیتال در ایران وابسته به گسترش سطح دسترسی پهن باند امکان پذیر است. اقتصاد دیجیتال که تا زمان رشد نسل سوم و چهارم اینترنت همراه در سال 95 سهمی نزدیک به 2درصد داشت در سال 97 به سهم 6.4درصد از تولید ناخالص داخلی کشور رسید.
پلتفرم های گسترده اقتصاد دیجیتال در کشور در سال های اخیر نه تنها سهم خوبی از اقتصاد کشور را در اختیار گرفته اند؛ بلکه یکی از مهم ترین میزبانان نیروهای نخبه و تحصیلکرده کشور نیز هستند. این شرکت ها اغلب بهترین میزبانان و جذب کنندگان جوانان تحصیلکرده و خلاق کشور بوده اند و یکی از مهم ترین نیروهایی که توانسته گاهی تا حدی در برابر جذابیت های مهاجرت این نیروها شرایط را بهبود بخشد. هرچند ارزش پلتفرم های اقتصاد دیجیتال در سهم اشتغال نیروهای کار با مهارت پایین و متوسط نیز بسیار بالا بوده است.
بررسی های جهانی بخوبی نشان می دهد پهن باند زیربنای رشد اقتصادی است؛ به همین دلیل اگر کسی در مورد معیشت و اقتصاد صحبت می کند، اما با رشد دسترسی پهن باند مخالف است، نماد تناقض گویی است.اگر معیشت مهم است؛ یعنی باید دسترسی پهن باند را گسترش داد و به عکس؛ اگر کسی با دسترسی پهن باند مخالفت کرد؛ او بدون تردید معیشت مردم را نشانه گرفته است.
به او که دوست دارد داستان خودش را بنویسد؛ باید از الف آغاز کنیم؛ اما او حتی الف را نمی گوید تا مباد ی را بیاموزد!
منبع: ایران آنلاین