زنان، بی خواب تر از مردان
به گزارش وبلاگ عینک من، اگر چه گاهی نیز بی خوابی ها گذرا است که چند روز تا یک هفته فرد را دچار مسائل خواب می نماید که معمولا برخواسته از شرایط استرس موقتی است که فرد در کار، زندگی و یا تحصیل به آن دچار می گردد.
بی خوابی یا اختلال در خوابیدن، که در اصطلاح علمی به آن اینسامنیا می گویند، از جمله مسائل شایعی است که بعضی از افراد به آن دچارند. این افراد به سختی خواب می روند، اغلب شب ها با بی خوابی دست و پنجه نرم می نمایند و صبح، کلافه، خسته و گاهی هم با انرژی اندک بیدار می شوند.
اما اینکه آیا هر نوع بی خوابی و یا مشکل در خوابیدن اختلال خواب / اینسامنیا شناخته می گردد یا خیر، پرسشی است که در این نوشته به آن پاسخ داده می گردد.
بر اساس آمار منتشر شده در کتاب معیار های تشخیص اختلالات روانپزشکی که از سوی انجمن روانشناسی آمریکا منتشر شده است، حدود یک سوم افراد بزرگسال در زندگی خود علایم بی خوابی را تجربه نموده اند و 6 تا 10 درصد آنان مبتلا به اختلال خواب/ اینسامنیا تشخیص داده شده اند.
انجمن روانشناسی آمریکا بزرگترین سازمان علمی و حرفه ای روانشناسان در آمریکا و کانادا است که 137هزار نفر عضو دارد و شامل، استادان، پژوهشگران، مشاوران و دانشجویان است. بر اساس معیار های تشخیص اختلالات روانپزشکی، افراد مبتلا به اختلال بی خوابی در طول روز دچار خستگی یا خواب آلودگی می شوند.
این اختلال که توام با تحریک پذیری و مشکل تمرکز بر کارهاست، گاهی به حدی وخیم می گردد که کار یا زندگی اجتماعی این افراد را دچار آسیب جدی می نماید.
علایم اختلال خواب:
-نارضایتی از کمیت و کیفیت خواب، مشکل به خواب رفتن، زود از خواب بیدارشدن و عدم توانایی برگشت دوباره به خواب.
- اختلال خواب معمولا پریشانی یا مسائل قابل توجهی در عملکرد افراد همانند زندگی شخصی یا کاری فرد، از نظر رفتاری یا عاطفی را سبب می گردد.
- مشکل به خواب رفتنِ؛ حداقل سه بار در هفته و برای حداقل سه ماه ادامه یابد.
انواع مسائل بی خوابی:
گزارشOffice on Womens Health که وب سایت دولت فدرال آمریکا است و از سوی دفتر معاون وزیر بهداشت این کشور و با تمرکز بر بهداشت و سلامت زنان اداره می گردد، دو نوع بی خوابی را دسته بندی نموده است:
نوع اول: بی خوابی اولیه که ارتباطی به مسایل و مسائل سلامت جسمی و روحی فرد ندارد و بیشتر می تواند مرتبط به سبک زندگی و شرایط زندگی و شغلی و… باشد. این نوع بیٰ خوابی معمولا بین سه هفته تا شش ماه طول می کشد.
نوع دوم: بی خوابی ثانویه که می تواند تحت تاثیر عوامل دیگری ایجاد شده باشد از جمله: آسم، افسردگی، آرتریت، سرطان، یا سوزش سر دل (مسائل گوارشی)، مصرف دارو ها.
علاوه بر این موارد، عوامل دیگری نیز در بی خوابی ثانویه موثر هستند، عواملی، چون محیط خواب نامناسب (نور، صدا، دما، خوردن مواد خوراکی سنگین، بارداری و تراما).
اگر چه گاهی نیز بی خوابی ها گذرا است که چند روز تا یک هفته فرد را دچار مسائل خواب می نماید که معمولا برخواسته از شرایط استرس موقتی است که فرد در کار، زندگی و یا تحصیل به آن دچار می گردد.
اختلال خواب/اینسامنیا علت مشخصی ندارد
هیچ دلیل منحصر به فردی برای اختلال خواب وجود ندارد و علت ها می توانند از فردی به فردی دیگر متفاوت باشد. در گزارش معیار های تشخیص اختلالات روانپزشکی بعضی از عوامل شایع در بروز اختلال خواب آورده شده است.
در این گزارش، اختلالات روحی و روانی شامل؛ اختلال دوقطبی، افسردگی و تغییرات خلقی، استرس و اضطراب، شرایط و مسائل پزشکی شامل؛ درد های مزمن، حساسیت، آرتروز، ریفلاکس معده، آسم و اختلالات تیرویید، دارو ها یا سوء مصرف مواد شامل؛ مصرف کافیین، الکل، مصرف دارو ها برای درمان سرماخوردگی، آلرژی، بیماری تیرویید و فشار خون بالا، سبک زندگی، بیماری های قلبی و عروقی، بیماری های ریوی است.
تحقیقات توماس روت، پژوهشگر حوزه خواب در بیمارستان هنری فورد، در میشگان آمریکا در سال 2007، نشان می دهد: بی خوابی مزمن /ثانویه بسیار شایع است و تقریبا 30 درصد از جمعیت را در بر می گیرد که اختلال در عملکرد شناختی، جسمی، اجتماعی و عاطفی را باعث می گردد.
بنا بر نتایج این تحقیق افرادی که دچار اختلال خواب مدام هستند بیشتر مستعد بروز مسائلی، چون عدم حضور در کار، کاهش عملکرد شغلی و کیفیت زندگی می شوند. همچنین تقریبا 40 درصد از بزرگسالانی که دارای بی خوابی اند، از اختلال روانی، چون افسردگی هم رنج می برند. نتایج این تحقیق در مجله J Clin Sleep Med منتشر شده است. این مجله ماهنامه ای معتبر و علمی است که مقالات پزشکی مرتبط با خواب را در آمریکا انتشار می دهد.
بر اساس آمار اعلام شده از سوی American Sleep Association که نهادی علمی، پژوهشی است با تمرکز بر افزایش آگاهی افراد با هدف بهبود مسائل خواب،50 تا 60 میلیون بزرگسال در آمریکا به اختلال خواب دچارند.
نتایج تحقیقات در ایران نیز خبر از شیوع اختلال خواب می دهد. از جمله این پژوهش ها مطالعه ای است که فاطمه موسوی در سال 2012 روی 772 تن در تهران انجام داده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که بین 9تا 27 درصد کل جمعیت دچار اختلال بی خوابی هستند.
این در حالی است که بی خوابی در میان افراد مسن و سالمند بین20 تا 65 درصد گزارش شده است. نتایج این تحقیق در مجله Iranian Journal of Public Health منتشر شده که نشریه ای علمی پژوهشی است که از سال 1971 به دو زبان انگلیسی و فارسی در ایران در حوزه سلامت منتشر می گردد.
همچنین خبرگزاری ایرنا در گزارش خود از سی و دومین همایش سالیانه انجمن علمی روانپزشکان (مهر 1394) و به نقل از دکتر میرفرهاد قلعه بندی، دبیر علمی این همایش آورد: یک سوم مردم در ایران از اختلال خواب رنج می برند که از شیوع این اختلال در ایران خبر می دهد.
خواب مورد احتیاج بدنتان چند ساعت است؟
بنیاد ملی خواب (National Sleep Foundation) که سابقه ای 30 ساله در آمریکا دارد (تاسیس 1990 در تگزاس) و مطالعاتش روی خواب متمرکز است، در سال 2015 اطلاعات تازه ای درباره میزان خواب مورد احتیاج بدن در سنین مختلف را فهرست کرد:
از سن 3تا 5 سالگی: 10 تا 13 ساعت خواب
از سن 6تا 13 سالگی: 9 تا 11 ساعت خواب
از سن14 تا 17 سالگی: 8 تا 10 ساعت خواب
از سن 18 تا 25 سالگی: 7 تا 9 ساعت خواب
از سن 26 تا 64 سالگی: 7 تا 9 ساعت خواب
از سن 65 سال به بالا: 7 تا 8 ساعت خواب
به یاد داشته باشیم که خواب برای سلامتی بسیار لازم است. هنگام خواب بدن و مغز خود را ترمیم می نمایند. نتایج تحقیقات هونگی کانگ پژوهشگر دانشگاه پزشکی روچستر آمریکا در سال 2013 نشان می دهد که مغز انسان در هنگام خواب به پاک سازی سمومی می پردازد که در طول روز در بدن ساخته می شوند.
نتایج این تحقیق همچنین نشان می دهد که خواب در توانایی ما در یادگیری و شکل گیری خاطرات مهم تاثیر دارد و کمبود خواب و یا نداشتن خواب کافی افراد را در معرض مسائل سلامتی از جمله فشار خون، چاقی و افسردگی قرار می دهد. نتایج این مطالعه در مجله علمی و پژوهشی Science منتشر شده، که نشریه ای دانشگاهی و معتبر در آمریکاست که پژوهش های برتر دانشگاه های دنیا را منتشر می نماید.
زنان بیشتر دچار اختلال بی خوابی هستند تا مردان!
بر اساس گزارش Office on Womens Health زنان به علت تغییرات هورمونی بیشتر از مردان علایم کم خوابی را تجربه می نمایند و حتی دچار اختلال خواب می شوند. عواملی، چون اختلال عادت ماهیانه، بارداری، یائسگی، تعریق شبانه می تواند زنان را مستعد اضطراب و افسردگی کند.
این گزارش نشان می دهد افرادی که دچار بی خوابی هستند 10 برابر بیشتر دچار افسردگی و 17 برابر بیشتر دچار اضطراب می شوند. این در حالی است که محققان هنوز مطمئن نیستند که آیا سلامت روان می تواند باعث اختلال خواب/ اینسامنیا گردد و یا اینکه عدم خواب کافی ممکن است وضعیت سلامت روان را بدتر کند.
بنابر همین گزارش که بی خوابی در زنان را شایع تر از مردان نشان می دهد، مسائل تنفسی، خروپف حین خواب به خصوص در مردان با اضافه وزن شیوع بیشتری دارد.
از خوابیدن لذت ببریم!
با توجه به نتایج تحقیقات صورت گرفته می توان گفت: با افزایش سن تجربه بی خوابی افزایش می یابد. بعضی از ساده ترین راه حل هایی که می تواند به بهبود خواب بینجامد، عواملی، چون نظم در خواب، آگاهی از میزان احتیاج بدن به خواب، توجه به محیط و شرایط خواب از جمله نور، صدا، حرارت مناسب و عدم مصرف خوراکی های سنگین و تماشا کردن تلویزیون و یا استفاده از موبایل و تبلت قبل از خواب است.
توجه به مسایلی، چون استرس و مهارت در کنترل استرس هایی که اجتناب ناپذیر زندگی در دنیای مدرن هستند، نقش بسزایی در بهبود خواب دارد.
منبع: ایندیپندنت
منبع: فرادید