شاملو اگر بود شمع 93 سالگی اش را فوت می کرد
به گزارش وبلاگ عینک من، شاملو همیشه حرف های دلمان را خوب تر از خودمان می زند. از شاملو خواندن دل آدم را نازک می نماید. اشعار احمد شاملو روح آدم را در دست می گیرد و به روزهای تلخ و شیرین زندگی می برد. این ویژگی را می توان از مجموعه شعرهای عاشقانه اش که هواداران زیادی دارد، متوجه شد.
برای من که سال های تحصیلی ام به بحث با دبیران ادبیات بر سر شیرینی شعر نو و سپید نسبت به ادبیات کلاسیک گذشت سخن گفتن از شاملو شیرین است. احمد شاملو به جرات یکی از محبوبترین و تاثیر گذارترین چهره ها در ادبیات ایران است.
اشعار شاملو به عاشقانه هایش محدود نیست او در دوره های زمانی مختلف برای به دست آوردن آزادی های فردی و عدالت اجتماعی در اشعارش با مردم ایران همراه می شد.
امروز تولد شاملو است که به بهانه تولدش به زندگی او سرک می کشیم و اتفاقات زندگی اش را مرور می کنیم.
زندگینامه
احمد شاملو متخلص به الف.بامداد در 21 آذر 1304 در تهران به جهان آمد. در دوران جوانی به دلیل شغل پدرش که افسر ارتش بود در شهرهای زیادی سکونت داشته است. و به دلیل همین جابجایی ها تحصیلات نامرتبی داشته و بعد از اینکه به دلیل فعالیت های سیاسی بازداشت می گردد ترک تحصیل می نماید. او پس از آزادی در کتابفروشی مشغول به کار می گردد.
آیدای شاملو
شاملو در سن بیست و دو سالگی با اشرف الملوک اسلامیه ازدواج می نماید. هر چهار فرزند او سیاوش، سامان، سیروس و ساقی حاصل ازدواج اول او هستند. این ازدواج به جدایی می انجامد و درست ده سال بعد با طوسی حائری ازدواج می نماید که مانند ازدواج اول خیلی دوام نمی آورد و چهار سال بعد از او هم جدا می گردد.
آشنایی شاملو با آیدا و ازدواج با او، لطف بزرگی یه ادبیات معاصر جامعه ما کرد زیرا دو دفتر شعر او آیدا در آیینه و آیدا، درخت، خنجر و خاطره در وصف آیدا نوشته شده و به عنوان معشوقه شاملو معرفی می گردد.
آشنایی شاملو با آیدا تاثیر زیادی در زندگی او دارد و باعث تحول در زندگی شاملو شد؛ به طوری که در بسیاری از مشهورترین اشعارش رد پای حضور آیدا کاملا محسوس است.
شاملو در سال 1343 با آیدا ازدواج می نماید و تا خاتمه عمر این ازدواج دوام می آورد.
او درباره اثر آیدا در زندگی خود به مجله فردوسی گفت: هر چه می نویسم برای اوست و به خاطر او… من با آیدا آن انسانی را که هرگز در زندگی خود پیدا ننموده بودم پیدا کردم.
کتاب مثل خون در رگ های من، نامه های احمد شاملو به آیدا شامل بیست نامه احمد شاملو به همسرش آیدا سرکیسیان است که در سالهای 40 و 50 خطاب به او نوشته است. این کتاب از سوی نشر چشمه در بهار 1394 روانه بازار کتاب شد.
دفترهای شعر
عشق، آزادی و انسان گرایی، از ویژگی های آشکار سروده های شاملو هستند. در سال1326 که با همسر اولش ازدواج کرد اولین مجموعه اشعار او با نام آهنگ های فراموش شده چاپ شد.
در سال 1336 با انتشار مجموعه اشعار هوای تازه، به عنوان شاعری برجسته تثبیت می گردد. در همین سال مجموعه ای از رباعیات ابوسعید ابوالخیر، خیام و باباطاهر را منتشر می نماید. در سال 1339 مجموعه شعر باغ آینه منتشر می گردد. معروف ترین ترانه های عامیانه معاصر فارسی همچون پریا و دخترای ننه دریا در این دو مجموعه منتشر شده است.
مجموعه اشعار احمد شاملو
آهن ها و احساس
آهنگ های فراموش شده
هوای تازه
باغ آینه
لحظه ها و همیشه
آیدا در آینه
آیدا، درخت و خنجر و خاطره
ققنوس در باران
مرثیه های خاک
شکفتن در مه
ابراهیم در آتش
دشنه در دیس
ترانه های کوچک غربت
مدایح بی صله
در آستانه
حدیث بی قراری ماهان
ترجمه
ترجمه های احمد شاملو از بحث برانگیزترین فعالیت های ادبی او به شمار می روند. عده ای معتقدند شاملو به هیچ زبان خارجی تسلط کافی نداشته و ترجمه هایش اغلب بازنویسی کار دیگران است با این حال برخی از این ترجمه ها، در شمار آثاری شناخته شده قرار دارند و ستایشگرانی را دارند.
از جمله ترجمه های او می توان به برزخ از ژان روورزی، زرنگار از هربر لوپوریه، پابرهنه ها از زاخاریا استانکو، قصه های بابام از ارسکین کالدول، عروسی خون از فدریکو گارسیا لورکا، درخت سیزدهم از آندره ژید، دماغ از ریونوسوکه آکوتاگاوا، سیزیف و مرگ از روبر مرل، خزه از هربر لوپوریه، مرگ کسب و کار من است از روبر مرل و شهریار کوچولو از سنت اگزوپری که در چاپ های بعدی با عنوان شازده کوچولو منتشر شد.
شعر سپید
شعر سپید گونه ای از شعر نو فارسی است که در دهه سی شمسی و با مجموعه هوای تازه از احمد شاملو ظهور پیدا کرد. تفاوت عمده این آثار با نمونه های قبلی شعر نو در فرم شعر بود.
شاملو به عنوان پایه گذار سبک جدیدی از شعر موسوم به شعر سپید یا شعر شاملویی شناخته می گردد. او در سال 1325 با نیما یوشیج ملاقات کرد و تحت تأثیر او به شعر نیمایی روی آورد؛ اما نخستین بار در شعر تا شکوفه سرخ یک پیراهن که در سال 1329 با نام شعر سفید غفران منتشر شد وزن را رها کرد و به صورت پیشرو، سبک نویی را در شعر معاصر فارسی شکل داد.
در سال های آشنایی با نیما یوشیج، به گفته خودش، تحت تأثیر نیما و نوآوری های او در شعر بوده است. شاملو شعرهای بسیاری در قالب نیمایی می سراید و به چاپ می رساند.
سردبیری نشریات
یکی از مهم ترین فعالیت های حرفه ای زندگی شاملو روزنامه نگاری بوده است. عده ای می گویند، احمد شاملو متخصص رونق دادن به نشریه های کم مخاطب، و به تعطیلی کشاندن نشریه های موفق بوده است. او با مهارت های ویژه ای که داشت نشریات کم مخاطب را رونق می داد و به دلیل قلم منحربفردش باعث می شد مقامات دولتی و حکومتی نشریات را تعلیق نمایند. احمد شاملو در سال 1339 مدتی سردبیری هفته نامه فردوسی را به عهده گرفته بود. او مجله را به شکل و اندازه ای غیر از معمول مجله فردوسی درمی آورد و روزنامه وار به دست خوانندگان می رساند.
در سال1340 با همکاری دکتر محسن هشترودی، 25 شماره از هفته نامه کتاب هفته را منتشر می نماید و در سال 1346 سردبیری قسمت ادبی و فرهنگی هفته نامه خوشه را به عهده می گیرد. همکاری او با نشریه خوشه تا 1348 که نشریه به دستور ساواک تعطیل می گردد، ادامه دارد.
هفته نامه کتاب هفته و خوشه از تأثیرگذارترین هفته نامه های ادبی دهه 40 بودند.
کتاب کوچه
یکی از مهم ترین دستاوردهای احمد شاملو در طول زندگی اش تالیف کتاب کوچه بوده است. شاملو کار آن را به تنهایی شروع نموده بود، بعدها با یاری همسرش، آیدا، ادامه داد و به خاتمه رساند.
شاملو علاقه فراوانی به فرهنگ عامه داشت به همین دلیل اقدام به ثبت اصطلاحات عامیانه نمود. مجموعه کتاب کوچه او بزرگ ترین اثر پژوهشی در باب فرهنگ عامیانه مردم ایران است.
کوچ شاملو
سال های آخر عمر شاملو کم و بیش در انزوایی گذشت که به او تحمیل شده بود. با شدت دریافت بیماری مرض قندش پس از تحمل سال ها رنج و بیماری، در تاریخ 2 مرداد 1379 درگذشت و پیکرش در امامزاده طاهر کرج , به خاک سپرده شده است. سنگ مزار شاملو را چندین بار توسط افراد ناشناس شکسته شد.
آن که می گوید دوستت می دارمخنیاگر غمگینی ستکه آوازش را از دست داده استای کاش عشق را زبان سخن بود
هزار کاکلی شاد در چشمان توستهزار قناری خاموش در گلوی منعشق را ای کاش زبان سخن بود
آن که می گوید دوستت می دارمدلِ اندوهگین شبی ستکه مهتابش را می جویدای کاش عشق رازبان سخن بود
هزار آفتاب خندان در خَرامِ توستهزار ستاره گریان در تمنای من
عشق را ای کاش زبان سخن بود…
برای دانلود مجموعه آثار احمد شاملو به لینک زیر مراجعه کنید.
منبع: دیجیکالا مگ