صادرات محصولات کشاورزی خراسان شمالی در بن بست زیرساخت های معیوب
به گزارش وبلاگ عینک من، خراسان شمالی از استان هایی است که بیش از 45 درصد جمعیت آن در روستا زندگی می نمایند و بیشتر این افراد به شغل کشاورزی و دامپروری مشغول هستند.
به گزارش وبلاگ عینک من، این استان دارای 344 هزار هکتار زمین کشاورزی است که در آن حدود دو میلیون تن انواع محصولات کشاورزی فراوری می گردد، بنابراین این استان می تواند به عنوان یکی از ظرفیت های مهم برای محقق کردن شعار اقتصاد مقاومتی در کشور برای فراوری کالای صادرات محور باشد اما برای محقق شدن این شعار در این منطقه، مسائلی وجود دارد.
خرده مالکی توان صادرات محور بودن محصولات کشاورزی را گرفته است
آزاد فتحی، یکی از صادرنمایندگان محصولات کشاورزی در خراسان شمالی به وبلاگ عینک من گفت: این استان ظرفیت بالایی در زمینه فراوری محصولات کشاورزی صادرات محور را دارد اما قدرت صادرات این محصول در منطقه بسیار پایین است.
وی اضافه کرد: خرد بودن باغات و زمین های کشاورزی یکی از مهم ترین عللی است که موجب شده تا محصولات فراوری شده در این استان قدرت صادراتی بودن خود را از دست دهد.
این صادرنماینده محصول کشاورزی ادامه داد: متأسفانه برخی باغات کشاورزی در این استان تبدیل به ویلا شده و باغات از باردهی و بازدهی استاندارد خود خارج شده اند.
فتحی اظهار کرد: به عنوان مثال زمین های کشاورزی کشوری همچون پاکستان در سطح دو تا سه هزار هکتار است و قابلیت آن را دارد که تا میزان زیادی محصول کشاورزی صادرات محور را فراوری کند اما اراضی کشاورزی موجود در این استان در سطح دو تا 3000 متر مربع هستند و همین امر سبب می گردد تا محصولات یک دست و با یک کیفیت فراوری نگردد.
وی اعلام کرد: خرده مالکی در خراسان شمالی موجب شده تا هر باغدار با مقدار 100 تا 200 کیلوگرم گیلاس، هلو و ... با ارقام مختلف و سبدهای متفاوت به بازار ارائه دهند این در حالی است که مشتریان خارجی محصولی از یک رقم، با یک کیفیت و بسته بندی تقاضا دارند.
وی توضیح داد: اگر بخواهیم باری با میزان 10 تن از اراضی کشاورزی خراسان شمالی که از یک رقم و با یک کیفیت جمع آوری کنیم، موفق نخواهیم شد.
این صادرنماینده محصول کشاورزی خراسان شمالی با اشاره به این که هم اکنون کشور هند متقاضی 10 هزار تن سیب درختی از این استان است، گفت: در سردخانه شیروان هم اکنون پنج هزار تن سیب درختی موجود است اما این محصول ذخیره شده نه دارای یک بسته بندی خاص و نه یک صاحب دارد به همین علت توان رقابتی خود را در کشور هدف از دست می دهد.
وی اضافه کرد: در صورتی یک صادرنماینده می تواند در بازار فعالیت کند که محصول و کالا برای وی تأمین شده باشد اما چنین امری در این استان مهیا نیست.
وی با بیان این که محصولات سیب درختی، انگور، پیاز، سیب زمینی، کشمش، گیلاس، شلیل، زردآلو و هلو را می توان از این استان صادر کرد، اضافه کرد: متقاضی زردآلوی خراسان شمالی شبه قاره هند، کشورهای CIF و کشورهای حوزه خلیج فارس هستند که بنا به دلایل مذکور موفق نشده ایم این محصول را به کشورهای مذکور صادر کنیم.
محصول 30 هزار تومانی با رقم 3000 تومان فروخته شد
فتحی در ادامه با اشاره به این که کشاورزان این استان آگاهی و دانش کافی نسبت به چیدمان و بسته بندی محصول ندارند، اعلام کرد: طی امسال از یک هزار تن محصول انگور مورد احتیاج برای صادرات به مسکو که در سبدها چیده شده بودند 100 تن محصول غیرصادراتی از آن خارج شد.
وی توضیح داد: اگر به کشاورزان آموزش های لازم ارائه شده بود که محصول درجه یک را با درجه دو و سه در یک سبد قرار ندهند هیچ گاه با پرت محصول روبرو نخواهیم شد و به طور کلی حدود یک دهم از بار خریداری شده توسط یک صادرنماینده پرت می گردد.
وی ادامه داد: طی امسال هر کیلوگرم انگور با رقم 2700 تومان از باغدار خریداری و به کشور هدف با مبلغ 30 هزار تومان فروخته شد اما بعد از خروج محصول پرت شده و درجه دو از داخل سبدها، انگور مذکور با عدد سه هزار تومان در بازار داخلی فروخته شد که این امر موجب متضرر شدن صادرنماینده است، چون یک صادرنماینده در کنار پرداخت هزینه خرید محصول باید مبالغ دیگری همچون کرایه حمل و ... را نیز بپردازد.
خراسان شمالی فاقد خودروی یخچال دار برای صادرات میوه است
این صادرنماینده میوه و تره بار در خراسان شمالی همچنین با اشاره به این که یکی دیگر از مسائل پیش رو برای صادرات محصولات کشاورزی صادرات محور در این استان نبود خودروهای مخصوص حمل است، شرح داد: صادرات محصولاتی همچون گیلاس، هلو و انگو احتیاجمند تریلی های یخچال دار هستند اما این امکان در این استان وجود ندارد و صادرنمایندگان مجبور هستند برای صادرات میوه های مذکور خودروهایی را از خارج استان کرایه نمایند که این امر هزینه صادرات را بیشتر می نماید.
وی اضافه کرد: به عنوان مثال یک صادرنماینده باید برای حمل بار میوه از این استان به مقصد مسکو مبلغی حدود 55 میلیون تومان کرایه پرداخت کند که اگر کامیون ها متعلق به این استان بود چهار تا پنج میلیون تومان از این رقم کاهش می یافت.
وی کمبود ظرفیت سردخانه های این استان را از دیگر مسائل محصولات کشاورزی صادرات محور این استان دانست و گفت: در حال حاضر مقدار زیادی از انگور کلاهداری فراوریی در این استان در سردخانه های شهر شاهرود ذخیره می شوند و صادرنمایندگان این استان مجبور هستند سختی راه را به دوش بکشند و برای تأمین و خرید میوه به این شهر به صورت مکرر سفر نمایند.
روسیه مشتری پرو پا قرص انگور کلاهداری خراسان شمالی
علی درویش نماینده شرکت مگنت در ایران و مدیر اجرایی شرکت بازار بین المللی ایران نیز در گفت وگو با وبلاگ عینک من گفت: روسیه خواستار انگور کلاهداری خراسان شمالی به علت کیفیت بالای آن است.
وی با اشاره به این که امسال موفق به ارسال 1300 تن انگور کلاهداری از این استان به کشور روسیه شده ایم، اضافه کرد: این استان ظرفیت صادرات بیش از این رقم را دارد اما باید در امر صادرات به نکات ویژه ای توجه گردد.
وی با اشاره به این که کیفیت یکی از نکات مورد توجه کشورهای اروپایی است، ادامه داد: باید کارشناسان ترویجی سازمان جهاد کشاورزی پیش از این که میوه ها به بار بنشینند نکات مختلفی همچون تعداد دفعات کوددهی و سم دهی، زمان کوددهی و سم دهی، زمان هرس، زمان آبدهی درختان و ... را به کشاورزان آموزش دهند.
درویش اظهار کرد: طی امسال در تاکستان های شاهرود به این نکات توجه خاصی شد که این امر منجر به آن شد تا محصولاتی فراوری گردد که از لحاظ کیفیت در سطح بسیار بالایی قرار داشت.
وی با اشاره به اهمیت بازارهای هدف بر روی بسته بندی محصولات توضیح داد: از سوی دیگر باید به کشاورزان این آموزش ارائه گردد که میوه های درجه یک و دو با یکدیگر در داخل سبدهای میوه قرار داده نگردد که متآسفانه در این استان با این مشکل روبرو هستیم.
نماینده شرکت مگنت در ایران و مدیر اجرای شرکت بازار بین المللی ایران اظهار کرد: متأسفانه مشاهده شده میوه هایی که خراب هستند به همراه سایر میوه های سالم در یک سبد قرار داده می گردد این در حالی است که می توان از میوه هایی با کیفیت پایین تر، در بازار داخل استفاده کرد.
کشاورزان خراسان شمالی از طرح یکپارچه سازی حمایت نمی نمایند
حسین احمدآبادی مدیر هماهنگی ترویج سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در ادامه در گفت وگو با وبلاگ عینک من با اشاره به این که یکی از مسائل و معضلات اراضی کشاورزی در این استان خرده مالک بودن آن هاست، اظهار کرد: متأسفانه بیشتر اراضی کشاورزی این استان خرد و کوچک هستند که هزینه های فراوری نیز در این زمین ها چندین برابر افزایش می یابد.
وی گفت: البته وزارت کشاورزی ابلاغیه ای مبنی بر یکپارچگی اراضی را صادر و این ابلاغیه به کشاورزان اعلام شده است و تمامی اقدامات لازم از سوی این سازمان برای خرده مالکانی که قصد یکپارچه سازی اراضی خود را دارند، انجام می گردد و حتی بسته تشویقی نیز شامل حال آن ها خواهد شد.
وی اضافه کرد: عدم استقبال کشاورزان خراسان شمالی از این طرح موجب شده تا طرح یکپارچه سازی اراضی در این استان با موفقیت زیادی روبرو نباشد.
احمدآبادی در پاسخ به این پرسش که کشاورزان آگاهی های لازم را برای بسته بندی محصول خود ندارند، گفت: کلاس های آموزشی به منظور آگاهی بخشی برای نحوه بسته بندی محصولات به کشاورزان ارائه شده است و برای این که این امر در این استان توفیق یابد باید مرکز بسته بندی توسط خود کشاورزان ایجاد گردد در غیر این صورت ممکن است زمینه دلال بازی به وجود آید.
وی توضیح داد: در این راستا سازمان جهاد کشاورزی استان پل ارتباطی میان صادرنماینده و کشاورز را برای کوتاه کردن دست واسطه ایجاد نموده است اما از آنجایی که بیشتر کشاورزان خراسان شمالی خرده پا هستند از این موضوع نیز استقبال نشد.
وی اعلام کرد: کلاس های ترویجی مورد احتیاج برای کشاورزان به منظور ارائه آموزش جهت زمان هرس درختان، کوددهی، سم پاشی و ... نیز برگزار شده است اما فراوری محصول با کیفیت خیلی بالا که موردنظر مشتریان است احتیاجمند هزینه کرد می باشد که کشاورزان این استان از توان مالی بالایی برخوردار نیستند.
این مقام مسئول گفت: به عنوان مثال برای این که محصول با حجم زیاد و با کیفیت بالا فراوری گردد باید ریزمغذی استفاده گردد اما قیمت آن بالا بوده و کشاورز توان چندانی برای خرید ندارد.
فعالیت خودروهای ترانزیتی یخچال دار منوط به عرضه و تقاضاست
سعید سبحانی معاون حمل و نقل اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای خراسان شمالی همچنین در گفت وگو با وبلاگ عینک من گفت: فعالیت ناوگان در هر منطقه ای بر اساس عرضه و تقاضاست.
وی اضافه کرد: برخی ناوگان دارای تانکر، برخی دارای کشنده و برخی دارای کفی هستند که همه آن ها به نوع کالای فراوریی در هر منطقه بستگی دارد.
وی ادامه داد: خراسان شمالی دارای خودروی یخچال دار است اما نوع آن نیز بستگی به نوع بار و میزان بار در حال جابجایی دارد.
سبحانی اظهار کرد: صادرات میوه به کشورهای مختلف احتیاجمند خودروهای 18 چرخ است که به برخی از این خودروها تانکر و به برخی کفی و ... متصل است و از آن جایی که عرضه محصولات کشاورزی از این استان به سایر کشورها که احتیاجمند یخچال خیلی زیاد نبوده رانندگان نیز تمایلی به نصب یخچال به خودروهای 18 چرخ نداشته اند.
وی یادآور شد: اما همه احتیاج صادرنمایندگان از سایر شرکت های بین المللی در این استان تأمین شده و تاکنون با هیچ مسئله ای روبرو نبوده ایم.
منبع: خبرگزاری ایسنا